Nieuwbouwwoning kopen
We kunnen ons goed voorstellen dat je overweegt om een nieuwbouwwoning te kopen. Je hoeft immers geen kosten koper te betalen, je kan de woning helemaal naar smaak inrichten en er is vaak financieel meer mogelijk omdat een nieuwbouwwoning ook energiezuinig is. Het kopen van een nieuwbouwwoning verloopt iets anders dan het kopen van een bestaande woning. Daarom vertellen wij jou op deze pagina alles wat je moet weten voor het kopen van een nieuwbouwwoning.
Bouwdepot
Een bouwdepot kan je zien als een lening die speciaal gereserveerd is voor het bouwen van jouw nieuwbouwwoning. Bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning, zal de gehele hypotheek gestort worden in een bouwdepot. Dit geld is gereserveerd op een aparte rekening om de koop van de grond te realiseren. Het resterende hypotheekbedrag wordt gebruikt om de aannemer te betalen voor het bouwen van de woning en eventueel meerwerk. Hierdoor krimpt het bedrag dat in het bouwdepot zit naarmate de bouw vordert.
Bij een bouwdepot krijg je een rentevergoeding over het bedrag wat nog in het bouwdepot zit. Dit is over het algemeen dezelfde rente als vandaag de dag of 1% lager. Doordat de hoogte van het bouwdepot geleidelijk afneemt, zal ook de rentevergoeding geleidelijk afnemen. Hierdoor zul je in de begin fase lagere hypotheeklasten hebben en deze lopen steeds verder op totdat de woning is afgebouwd.
Renteverlies tijdens de bouw
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning loopt je hypotheek al tijdens de bouwfase, omdat er een bouwdepot nodig is om de grond te kunnen kopen en de aannemer te betalen voor het bouwen van de woning. Over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit ontvang je een rentevergoeding. Over het bedrag dat niet meer in het bouwdepot zit, zal je dus rente betalen. De woning zal in fases gebouwd worden. Voor elke fase die is afgerond zal de aannemer een deel van de aanneemsom aan jou factureren. Hierdoor raakt het bouwdepot steeds leger en zal je stapsgewijs meer rente betalen. Dit betekent dus dat je al betaalt voor iets dat je nog niet direct kunt gebruiken. Het verschil tussen de hypotheekrente die je betaalt en rentevergoeding noem je renteverlies tijdens de bouw.
Je hypotheek regelen
Het is mogelijk om het renteverlies tijdens de bouw mee te financieren in de nieuwe hypotheek. In dat geval betaal je tijdens de bouw geen rente, maar wel aflossingen. Hoe dit precies is gestructureerd hangt van de gekozen hypotheekvorm. Als je ervoor kiest om het renteverlies tijdens de bouw mee te financieren, is dit gedeelte niet fiscaal aftrekbaar. Het renteverlies meefinancieren kan echter toch handig zijn wanneer je al een hypotheek hebt of huur betaalt en (net) niet voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten tijdens te bouw te kunnen betalen. Het is lastig om van te voren precies te weten wanneer je hypotheek gaat betalen. Je zal gaan betalen voor je hypotheek na je afspraak met de notaris, waar je de hypotheek- en leveringsakte ondertekent. Vanaf dat moment is het hypotheekbedrag beschikbaar en zul je iedere maand hypotheekrente en aflossing betalen. Wanneer je deze afspraak hebt is in het begin van het traject niet duidelijk. De afspraak wordt tijdens het traject gemaakt. Nadat je bent ingeloot kan hier makkelijk 2 à 3 maanden tussen zitten.
Bouwrente
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het ook mogelijk dat je bouwrente zult moeten betalen. Bouwrente betaal je aan de aannemer wanneer diegene kosten heeft voorgeschoten voor de woning. De bouwrente die mogelijk in rekening wordt gebracht is al in de prijs van de nieuwbouwwoning meegenomen. Hierdoor is het mogelijk om de bouwrente mee te financieren en is de hypotheekrente hierover fiscaal aftrekbaar.
1. Je mogelijkheden verkennen
De eerste stap is het verkennen van je mogelijkheden. Voordat je op zoek kunt naar jouw droomwoning is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat er in jouw financiële situatie mogelijk is. We helpen je graag om dit in kaart te brengen in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit eerste gesprek kun je bijvoorbeeld samen met onze hypotheekadviseur berekenen wat jouw maximale hypotheek is, met welke maandlasten je rekening kan houden en de bijkomende kosten! Zodra al je vragen beantwoord zijn, kun je gericht op zoek naar je droomwoning.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat je na het gesprek of verder in de toekomst meer vragen hebt. Om je zo goed mogelijk te helpen ontvang je na het vrijblijvende kennismakingsgesprek de contactgegevens van de hypotheekadviseur die je hebt gesproken. Dit is ook degene die je help bij je mogelijke toekomstige hypotheekaanvraag. Je hebt dus altijd één contactpersoon!
2. Zoektocht naar een woning
Wanneer je financiële mogelijkheden in kaart zijn gebracht, kun je gericht zoeken naar je een leuk nieuwbouwproject om je bij in te schrijven. Er zijn talloze websites waar nieuwbouwprojecten worden aangeboden. Je kunt hier zelf opzoek naar een woning die aan jouw wensen voldoet.
3. Inschrijven
Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden kan je je op deze woning inschrijven. Hiervoor zijn normaal gesproken twee opties. Bij de eerste optie kiest de aannemer kiest zelf de meest geschikte koper en bij de tweede optie wordt er geloot: alle personen die geïnteresseerd zijn in de nieuwbouwwoning loten dan mee. Bij een loting kan je ingeloot of uitgeloot worden. Wanneer je bent uitgeloot kom je op een reservelijst te staan. Het is goed mogelijk dat mensen uiteindelijk toch afhaken en daardoor kan er later alsnog een woning vrijkomen. Zodra je voor een woning bent ingeloot ben je klaar voor de volgende stap.
4. Je hypotheek regelen
Wanneer je bent ingeloot zul je al snel allerlei documenten van de projectontwikkelaar ontvangen, zoals een conceptversie van de koopovereenkomst voor de koop van de grond en een aannemingsovereenkomst voor het bouwen van de woning. Hierin vind je de belangrijkste informatie terug. Na het tekenen van de overeenkomsten heb je nog vijf dagen bedenktijd. Wanneer deze vijf dagen verstreken zijn, wordt de overeenkomst bindend.
Op dat moment kan je ook beginnen met de hypotheekaanvraag. De hypotheekaanvraag begint met een uitgebreid adviesgesprek met een hypotheekadviseur. In dit gesprek bespreken we de belangrijkste elementen van een hypotheek die het beste bij jou persoonlijke situatie past. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de verschillende voorwaarden die hypotheekverstrekkers hebben, hypotheekvormen, rentevaste periode, maandlasten, mogelijkheden tot verbouwen en/of verduurzamen en nog veel meer. Ook zullen inkomensrisico’s in kaart worden gebracht. Zodat je weet welk risico je loopt wanneer je bijvoorbeeld (deels) arbeidsongeschikt raakt en met welke verzekering je zulke risico’s kunt dekken. Na het adviesgesprek ontvang je ook een adviesrapport. Hierin staat samengevat wat tijdens het adviesgesprek is besproken, zodat je dit op je gemak kunt nalezen.
Jouw hypotheekadviseur zal de gewenste hypotheek voor je aanvragen. Wanneer de hypotheekverstrekker jouw aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een bindende offerte. Na het tekenen van de bindende offerte is de hypotheek geregeld en ben je klaar voor je afspraak met de notaris.
5. Naar de notaris
Wanneer je hypotheek geregeld is ben je klaar voor de afspraak bij de notaris. Tijdens deze afspraak zul je een hypotheekakte en leveringsakte tekenen. Vanaf dat moment ben je eigenaar van de grond en staat de hypotheek voor je nieuwbouwhuis officieel op jouw naam. Vanaf dat moment kan de aannemer ook aan de slag met het bouwen van de woning en het uitvoeren van andere eventuele bouwwerkzaamheden. In de meeste gevallen duurt het bouwen van een nieuwbouwwoning een jaar tot anderhalf jaar.
Hopelijk is het door middel van deze vijf stappen voor jou duidelijk geworden hoe het proces eruitziet voor het kopen van een nieuwbouwwoning.
In vijf stappen een nieuwbouwwoning kopen
We gaan altijd voor het best passende aanbod
We vergelijken voor jou bij 40+ geldverstrekkers, altijd onafhankelijk!
Altijd vertrouwd, jouw persoonlijke adviseur
Voor al jouw vragen heb je contact met één adviseur, hier kun je op bouwen!
Je eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend
Plan nog deze week een kennismakingsgesprek, zelfs in de avond uren!