Wij gaan uit elkaar

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan kan dit een behoorlijke emotionele impact hebben. Ook betekent het dat je over een hoop praktische zaken na moet denken. Wanneer je samen een koophuis met hypotheek hebt, zijn er een aantal extra dingen om over na te denken.

Plan een gratis kennismaking
https://a.storyblok.com/f/91762/1200x1600/88a6a4da51/toni-van-der-flier.jpg

Toni van der Flier

Hypotheek Adviseur

Hypotheek na scheiding of relatiebreuk

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer je samen een woning hebt met hypotheek. Zo kun je besluiten om het huis te verkopen of juist aan te houden. Ook zou één van de twee de hypotheek en woning kunnen overnemen. Dit laatste wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Je leest er hier meer over.

Plan een gratis kennismaking

Wat gebeurt er met mijn hypotheek na scheiding of relatiebreuk?

Je leest hieronder meer over de verschillende opties.

Huis verkopen

Het kan zijn dat jullie tot de conclusie komen dat jullie het huis willen verkopen en dat jullie beide een nieuwe woning zoeken. In dat geval wordt met de verkoopopbrengst de resterende hypotheek afgelost. Als de verkoopopbrengst hoger is dan de openstaande hypotheek, is er sprake van overwaarde. Deze wordt meestal verdeeld tussen de twee ex partners. Is de verkoopopbrengst lager dan de uitstaande hypotheek? Dan is er sprake van een restschuld, die je zult moeten terugbetalen aan de geldverstrekker. In dit geval zul je ook toestemming moeten vragen aan de geldverstrekker om het huis te verkopen.

Huis aanhouden

Ook wanneer je niet meer samen woont, kun je besluiten om het huis aan te houden op twee namen, bijvoorbeeld vanwege de kinderen. Het kan zijn dat je hiervoor kiest als het financieel niet haalbaar is dat één van de twee partner het huis en hypotheek overneemt.

Huis en hypotheek op één naam zetten

Als één van de twee partners in de woning wil blijven wonen, zal de ex partner die niet in de woning blijft wonen moeten worden uitgekocht. Dit betekent meestal dat de helft van de overwaarde (het verschil tussen de woningwaarde en de bestaande hypotheek), aan de vertrekkende partner moet worden betaald. Dit kan met eigen geld, en soms zijn er ook mogelijkheden om de hypotheek hiervoor te verhogen. Daarnaast moet de hypotheek op de naam worden gezet van de partner die in de woning blijft wonen. Dit wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Dit betekent dat de partner die in de woning blijft wonen, met zijn of haar inkomen de volledige hypotheek moet kunnen betalen, plus een eventuele nieuwe hypotheek om de vertrekkende partner uit te kopen.

Is de rente aftrekbaar wanneer de hypotheek verhoogd wordt na scheiding of relatiebreuk?

Als het nodig is dat de achterblijvende partner de vertrekkende ex partner uitkoopt, kan dit, mits het inkomen het toelaat, met een hypotheek gefinancierd worden. Als deze hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost, is dit gedeelte in principe fiscaal aftrekbaar. Onze adviseur kan je uiteraard vrijblijvend meer vertellen over hoe dit werkt. Je kunt zo vaak als je wilt contact opnemen!

In vijf stappen uitleg over het proces bij relatiebreuk of scheiding

Met dit stappenplan leggen we je uit hoe het proces er na relatiebreuk of scheiding uit ziet.

Gratis kennismaking
1

Financieel oriënteren

2

Voorbereidingen treffen en afspraken maken over het financiële gedeelte

3

Het officieel maken van de scheiding of relatiebreuk

4

Omzetting hypotheek regelen

5

Naar de notaris

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over een hypotheek na scheiding of relatiebreuk

Kan ik de hypotheek wel in mijn eentje betalen?

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden na scheiding of relatiebreuk?