Volgende woning kopen

In de loop van de tijd kan je leven flink veranderd zijn. Je woonwensen kunnen er hierdoor ook anders uitzien en daarom overweeg je wellicht om te verhuizen. Een volgende woning kopen is een grote stap en daarom vertellen we je op deze pagina meer over hoe dit werkt en waar je op moet letten.

Plan een gratis kennismaking
https://a.storyblok.com/f/91762/739x822/6726d0443e/whatsapp-image-2022-09-20-at-14-18-01.jpeg

Tom van der Giezen

Hypotheek Adviseur

Goed om te weten

Dagelijks spreken wij mensen die het voornemen hebben om te verhuizen. Veel voorkomende vragen gaan over het meenemen van hun huidige hypotheekrente naar de nieuwe woning en hoe het met de eventuele overwaarde zit wanneer ze hun huidige woning nog niet verkocht hebben. Daarom vertellen wij jou hier graag meer over.

Plan een gratis kennismaking

Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar een volgende woning?

Wanneer je een volgende woning gaat kopen, is het goed mogelijk dat de hypotheekrente op dat moment een stuk hoger ligt dan de hypotheekrente die je nu betaalt voor je huidige woning. In dat geval kan het lonen om jouw huidige lage hypotheekrente mee te verhuizen naar de andere woning voor de resterende rentevaste periode. Dit wordt ook wel een verhuisregeling genoemd. Wanneer je een duurdere woning koopt, dan je huidige woning, heb je mogelijk een hogere hypotheek nodig. In dat geval betaal je over hetgeen dat je extra nodig de rente van vandaag de dag. Je betaalt dus enkel de bestaande hypotheekrente over het resterend hypotheekbedrag.

Je bestaande hypotheek meenemen is niet altijd mogelijk. De spelregels van een verhuisregeling kunnen enorm verschillen per geldverstrekker. Bij sommige geldverstrekkers is het bijvoorbeeld lastig om je bestaande hypotheek mee te verhuizen naar een nieuwbouwwoning of kavel.

Daarnaast hebben geldverstrekkers met elkaar afgesproken dat wanneer een resterende rentevaste periode korter is dan 10 jaar, deze zwaarder wordt getoetst in een hypotheekberekening. Hierdoor kun je dus weer minder lenen.

Kortom, het verschilt per situatie wat er precies mogelijk is. Hier helpen onze hypotheekadviseurs uiteraard graag bij!

Je bent overigens niet verplicht om je bestaande hypotheek mee te verhuizen naar de nieuwe woning. Wanneer de hypotheekrente en andere voorwaarden in jouw situatie gunstiger zijn geworden, dan kan het verstandiger zijn om je oude hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Wat als ik mijn huidige woning nog niet heb verkocht?

Het is mogelijk dat jouw woning meer waard is dan het bedrag dat jij nog aan hypotheek hebt. In dat geval is er sprake van overwaarde. Vanzelfsprekend is overwaarde erg gunstig. De verwachte overwaarde kan je gebruiken voor het verlagen van je nieuwe hypotheek. Hierdoor kunnen je maandlasten dalen en krijg je eventueel korting op de hypotheekrente.

Als je je huidige huis nog niet verkocht hebt, heb je misschien ook een overbruggingshypotheek nodig. Dit is een tijdelijke lening waarmee je de verwachte overwaarde van je huidige woning kunt gebruiken voor het financieren van de nieuwe woning. Je lost uiteindelijk de overbruggingshypotheek in één keer af met de verkoopopbrengst van je oude woning. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat je twee keer moet verhuizen.

Een overbruggingskrediet is uiteraard niet gratis: je betaalt rente over de overbruggingshypotheek. De rente voor een overbruggingskrediet is vergelijkbaar met de rente van vandaag de dag. Ook kan je te maken krijgen met eventuele dubbele woonlasten. Aangezien je de huidige woning nog niet hebt verkocht, blijf je daarvoor de hypotheek doorbetalen totdat je de woning hebt verkocht. Tijdelijk dubbele woonlasten kunnen dus aardig oplopen wanneer de verkoop van je woning langer duurt dan verwacht. Daarom is het bij de meeste geldverstrekkers een eis dat je door middel van spaargeld kunt aantonen dat je in ieder geval twaalf maanden de dubbele lasten kunt doorbetalen.

Samengevat: het is dus zeker mogelijk om je huidige woning pas later te verkopen, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Laat je hierover dus vooral goed adviseren!

Wij hebben ook een blog geschreven waarin verder wordt ingegaan op een overbruggingskrediet. Hierbij vind je ook rekenvoorbeelden. Verder vind je in onze bibliotheek ook andere interessante blogs.

In vijf stappen je volgende woning koopwoning

Door middel van ons vijfstappenplan, kunnen we je precies vertellen hoe het proces eruit ziet voor het kopen van je volgende woning.

Gratis kennismaking
1

Je mogelijkheden verkennen

2

Op zoek naar de volgende woning

3

Het plaatsen van een bod

4

Je hypotheek regelen

5

Naar de notaris

Veel gestelde vragen

Hier vind je de vragen die klanten ons het meest stellen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je uiteraard graag verder!

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Kan ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?