Scheiden hypotheek

Een scheiding is natuurlijk nooit leuk, maar het is wel van belang dat alles goed geregeld is als je partner en jij uit elkaar gaan. De financiële impact van een scheiding is onvermijdelijk. Dit geldt vooral voor de hypotheek als jullie samen een huis bezitten. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag in deze toch wel vervelende periode. 

Wat gebeurt er met de hypotheek als mijn partner en ik uit elkaar gaan?

Als je partner en jij uit elkaar gaan, heeft dit gevolgen voor jullie woonsituatie. Bij een scheiding zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft de hypotheek. Wij leggen deze mogelijkheden kort uit.

Huidige hypotheek

Het is vaak zo dat de hypotheek is berekend op basis van het inkomen van twee personen. Bij een scheiding zit er soms dan ook niets anders op dan het huis te verkopen en een betaalbaardere woonruimte te zoeken. Maar ook als het financieel niet nodig is, kunnen er redenen zijn om het huis in de verkoop te zetten.

Verkopen van het huis

Bij het verkopen van het huis is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de opbrengst of de restschuld.  Daarnaast maken jullie afspraken over de vraagprijs en het verkoopproces. Schakelen jullie bijvoorbeeld een makelaar in of verkopen jullie het huis zelf? Bespreek ook wie er tot de verkoop in het huis blijft wonen en hoe jullie de kosten in de overgangsperiode verdelen.

Nieuw huis kopen

Als je overweegt een nieuw huis te kopen, heb je waarschijnlijk een nieuwe hypotheek nodig. De hypotheekverstrekker zal het echtscheidingsconvenant willen zien om te begrijpen hoe jullie financiële zaken geregeld zijn, zoals eventuele partneralimentatie. Daarom is het verstandig en bij de meeste geldverstrekkers ook nodig om de scheiding afgerond te hebben voordat je een nieuwe hypotheek regelt.

Het huis verkopen en de hypotheek aflossen

Het huis en de hypotheek overnemen

Jullie kunnen er ook voor kiezen dat een van jullie in het huis blijft en dat diegene de hypotheek in zijn eentje overneemt. Dit noem je ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’. Maar waar moet je dan rekening mee houden?


Bij het maken van afspraken hierover is het belangrijk om de woningwaarde vast te stellen. Dit kan door het huis te laten taxeren, de WOZ-waarde na te gaan of de recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt te raadplegen. Je moet vervolgens het resterende hypotheekbedrag bepalen. Het (negatieve) verschil tussen de woningwaarde en het resterende hypotheekbedrag is de overwaarde of onderwaarde.

Als een van jullie in de woning blijft, moet de hypotheek op naam van die persoon worden gezet. De hypotheekverstrekker moet ook hiermee akkoord gaan, wat betekent dat de hypotheekverstrekker beoordeelt of het inkomen hoog genoeg is om de hele hypotheek te dragen. Degene die in het huis blijft, koopt de ander meestal uit voor de helft van de overwaarde.  Hiermee wordt degene die niet in de woning blijft wonen gecompenseerd voor de overwaarde die hij of zij misloopt.


Als de hypotheek wordt verhoogd,  moet de hypotheekverstrekker akkoord gaan en zekerheid hebben dat de blijver de hogere financiële verplichtingen kan dragen.  Daarnaast moet er een akte van verdeling worden opgesteld door een notaris die de nieuwe eigendomsverhouding bij het kadaster registreert. 

Denk ook na over tijdelijke afspraken als de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat. Beslis of jullie het huis dan alsnog verkopen en hoe jullie de kosten van het huis tot die tijd verdelen, zoals de hypotheeklasten en energiekosten.


  • We gaan altijd voor het best passende aanbod
  • Altijd vertrouwd, jouw persoonlijke adviseur

Reviews van onze klanten

Dagelijks streven we naar 5 sterren service, dit is voor ons het minimale. Daarom zijn we dan ook zo trots op de feedback die we krijgen van onze klanten:

De hypotheek laten zoals het is

Het is mogelijk dat degene die in het huis blijft de hypotheeklasten niet alleen kan dragen, maar dat jullie toch willen dat het huis voorlopig behouden blijft, bijvoorbeeld tot de kinderen uit huis zijn. In dat geval kunnen jullie ervoor kiezen om samen eigenaar van het huis te blijven en de hypotheeklasten gezamenlijk te blijven betalen. 


Het is echter belangrijk om op te merken dat als een van jullie het huis verlaat, deze persoon slechts nog twee jaar recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Als jullie afspreken dat één van jullie beiden het volledige bedrag aan rente betaalt, en daardoor renteaftrek misloopt, kan de betaalde rente worden opgegeven als partneralimentatie bij de Belastingdienst. Op deze manier is er alsnog sprake van een aftrekpost. Dit geldt ook voor het eigenwoningforfait als de woning gratis ter beschikking wordt gesteld. Voor meer informatie over het eigenwoningforfait bij scheiding en de hypotheekrenteaftrek kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Deze punten zorgen ervoor dat wij onze klanten tevreden houden.

We gaan altijd voor het best passende aanbod

We vergelijken voor jou bij 40+ geldverstrekkers, altijd onafhankelijk!

Altijd vertrouwd, jouw persoonlijke adviseur

Voor al jouw vragen heb je contact met één adviseur, hier kun je op bouwen!

Je eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend

Plan nog deze week een kennismakingsgesprek, zelfs in de avond uren!

Krijg toegang tot de laagste rente én de beste voorwaarden

Vind vandaag nog jouw hypotheek! Met slechts een paar klikken krijg je toegang tot de laagste rentetarieven en de beste voorwaarden die passen bij jouw situatie. Mis geen kans om te besparen op je hypotheek. Begin nu met vergelijken en ontdek hoeveel je kunt besparen!

Bereken je maximale hypotheek

Start berekening