Verduurzaming en je hypotheek

Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan een beter leefklimaat en daarom je woning verduurzamen? En wil je direct besparen op je maandlasten, prettiger wonen en je woningwaarde verhogen? Dan is de kans aanwezig dat je snel verdwaalt in het woud van subsidies, regelingen en speciale hypotheekvormen om verduurzaming te financieren. We helpen je graag op weg om de mogelijkheden voor jou te structureren. 

Lenen of toch zelf betalen? 

Voor elke lening geldt dat, hoe gunstig de voorwaarden ook zijn, geld lenen, geld kost. Heb je zelf een aardige spaarbuffer en kun je een deel hiervan prima missen, dan is het onder aan de streep altijd voordeliger om zelf te betalen voor de energiebesparende voorzieningen die je wilt uitvoeren. Sparen levert met de huidige spaarrentes toch weinig op. Wil je toch liever lenen, vergelijk dan de volgende manieren. 

Subsidies 

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) stimuleert de overheid verduurzaming van woningen. Je kunt subsidie aanvragen voor het aansluiten op een warmtenet, diverse isolatiemaatregelen, een warmtepomp en een zonneboiler. De subsidie dekt een deel van de kosten, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt gemaakt om te gaan verduurzamen. Een van de belangrijkste voorwaarden is, dat je minimaal twee isolerende maatregelen treft om voor de subsidie in aanmerking te komen. Zie voor de overige voorwaarden en het aanvraagproces de website van rvo

Regelingen 

Er zijn veel soorten regelingen, vanuit overheid, gemeentes en vanuit banken. We beperken ons hier tot de leningen die beiden verstrekt worden via SVn, de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Opvallend is dat voor de Energiebespaarlening net als voor de ISDE geldt dat er minimaal twee energiebesparende voorzieningen worden uitgevoerd. Zie voor een totaaloverzicht de website van energiebespaarlening.  

Bij een deel van de gemeentes in Nederland kun je in plaats van de Energiebespaarlening ook een Duurzaamheidslening aanvragen. Ook hebben diverse gemeentes eigen regelingen die vaak erg lijken op de Duurzaamheidslening. De voorwaarden kunnen per gemeente iets afwijken, in de basis zal je bij de meeste gemeentes in ieder geval een toewijzingsbrief van je gemeente nodig hebben voor je de aanvraag kunt indienen bij SVn. Via de website van SVn kun je je eigen gemeente invullen om te zien welke regelingen er voor jou mogelijk zijn.

Hypotheekvormen 

Je kunt vaak ook bij je nieuwe of bestaande geldverstrekker een bouwdepot aanvragen voor energiebesparende voorzieningen. Als je wilt verduurzamen, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen. Op de website van NHG vind je veel handige informatie over het meefinancieren van energiebesparende voorzieningen. Ook bij een hypotheek zonder NHG werkt het vaak op een vergelijkbare manier. In de praktijk zijn er nog steeds geldverstrekkers die hier niet aan meewerken, laat je hierover dus goed informeren. Aan de andere kant zijn er ook geldverstrekkers die dit juist actief stimuleren door bijvoorbeeld voor een deel van de hypotheek een lagere rente aan te bieden als je gaat verduurzamen. Ook zijn er geldverstrekkers die een lagere hypotheekrente bieden voor woningen die je energiezuiniger maakt of dat al zijn.  

Op dit moment zijn de hypotheekrentes vaak nog lager dan die van de (gemeentelijke) regelingen, je maakt echter meestal wel meer kosten voor het afsluiten van een hypotheek dan voor het afsluiten van een (gemeentelijke) regeling. Het loont dus zeker om goed na te rekenen op welke manier je uiteindelijk voordeliger uit bent. 

Wil je graag meer informatie over het verduurzamen van je woning met een hypotheek? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.