Voor je gaat kijken naar de huizen die je het leukst lijken, is het belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te hebben hoe ver je qua maximale koopsom kunt en wilt gaan. Zorg dat je weet wat je maximale hypotheek is en bedenk wat je aan eigen geld kan inleggen. Maak hier een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zijn de bijpassende maandlasten voor jou betaalbaar? Tel deze bedragen dan bij elkaar op om tot je maximale koopsom te komen. De vraagprijzen van woningen lijken in een huizenmarkt waarin veel wordt overboden eerder te functioneren als bieden vanaf prijzen, dus hou hier rekening mee in je zoektocht.
De meeste makelaars maken intensief gebruik van social media om hun woningen te promoten. Een woning komt vaak een paar dagen later pas op websites zoals Funda terecht, waardoor je bij een populaire woning al kunt misgrijpen voor een bezichtiging als deze nog maar net op Funda staat. Het is dus zeker aan te raden om alle lokale makelaars op social media te gaan volgen.
Door het kleine aanbod en de grote vraag kun je een woning vaak maar een keer bezichtigen en gaat de verkoop snel. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid op een bezichtiging en op het uitbrengen van een bod. Loop eerst even door de buurt, maak tijdens de bezichtiging foto's en probeer echt alles van de woning te bekijken en ook uit te proberen. Maak vooraf een lijst met vragen die wilt stellen aan de makelaar of verkoper.
Om verschillende redenen kan het slim zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een goede aankoopmakelaar kent de lokale huizenmarkt en is als eerste op de hoogte van een aanstaande verkoop. Een aankoopmakelaar weet ook waar je allemaal op moet letten bij het bezichtigen en bij allerlei randzaken, zoals erfpacht en een actieve VvE. Tenslotte kan een aankoopmakelaar zorgen dat je een realistisch en kansrijk bod uitbrengt. Lees vooral hier verder als je graag zelf wilt gaan bieden.
Als jouw bod geaccepteerd wordt ontvang je een voorlopig koopcontract. Hier staan de eventuele voorwaarden en bijzonderheden in vermeld. Als koper heb je na het tekenen nog drie dagen bedenktijd, als je een financieringsvoorbehoud hebt opgenomen heb je tot die datum de tijd om de financiering te regelen of om de koop te ontbinden met de benodigde bewijsstukken. Als starter heb je bijna altijd een taxatierapport nodig om de waarde van de woning aan te tonen, regel dit snel, want je moet er vaak wel even op wachten. Koop je een wat oudere woning of vind je het gewoon fijn om een bevestiging te hebben dat de bouwkundige staat van de woning in orde is, regel dan ook een bouwkundige keuring.
Voor het adviesgesprek vraagt je hypotheekadviseur je om diverse documenten te uploaden, dit zijn gegevens over je inkomen, je schulden, het onderpand en je eigen geld. Met deze gegevens kan vooraf zorgvuldig je maximale hypotheek worden berekend, zodat het adviesgesprek vooral kan gaan over wat echt belangrijk voor je is, namelijk alle keuzes die je gaat maken.
Je hypotheekadviseur vraagt de gewenste hypotheek voor je aan. Meestal krijg je eerst een indicatief voorstel. Daarna stuurt je hypotheekadviseur alle benodigde documenten voor de beoordeling van de hypotheekaanvraag op naar de geldverstrekker. Pas als de geldverstrekker alle documenten heeft ontvangen zullen twee verschillende acceptanten de aanvraag gaan beoordelen, soms worden er voor de acceptatie nog wat extra documenten opgevraagd. Als beide beoordelingen positief zijn volgt er een bindende offerte, dat is het moment dat de champagnefles open kan. Zodra je zelf ook tekent is je hypotheek finaal akkoord en stuurt de geldverstrekker de hypotheekstukken naar de notaris. Bij de notaris teken je de leveringsakte en hypotheekakte, krijg je de sleutels en is de woning definitief van jou. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan passeer je bij de notaris meestal eerst alleen de grond en vindt de sleuteloverdracht plaats op het moment dat je woning af is.
Wil je graag weten wat er voor jou mogelijk is voor je eerste koopwoning? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend, maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.