CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is een vorm van zelfbouw, waarbij je samen met andere toekomstige bewoners een nieuwbouwproject laat bouwen. Op de website van BIEB kun je een overzicht vinden van nieuwe en gerealiseerde CPO projecten. Alle bewoners hebben bij een CPO-project invloed op het bouwproces. Het leuke hiervan is dat het zorgt voor een groepsgevoel met je nieuwe buren. Het nadeel kan zijn dat er nog wel eens discussies kunnen ontstaan en dat je moet accepteren dat je je wensen niet altijd helemaal kunt realiseren. Omdat je als collectief samen iets laat bouwen, zijn de uiteindelijke kosten vaak wel iets lager dan wanneer je zelf een woning laat bouwen.
Als je collectief gaat bouwen richt je eerst een vereniging op, zodat alle leden stemrecht hebben. Je kiest samen wie je als procesbegeleider en bouwbegeleider in wilt schakelen. Hierna heb je een architect nodig voor het ontwerp van de woningen en geef je, in overleg met de proces-/bouwbegeleider, een aannemer opdracht om het project te gaan bouwen. In de periode voor de start van de bouw maak je al behoorlijk wat kosten. Deze kosten kun je niet financieren in je hypotheek, dus zorg dat je voldoende spaargeld hebt als je je wilt aansluiten bij een CPO-project.
Alle toekomstige bewoners financieren hun eigen hypotheek. Het is handig om dit allemaal (via dezelfde onafhankelijke hypotheekadviseur) bij dezelfde geldverstrekker te doen. Houd er rekening mee dat het aantal geldverstrekkers dat een CPO-project wil financieren beperkt is. Een nieuwbouw-taxatierapport bepaalt wat je maximale hypotheek wordt. Je koopt samen met je toekomstige buren de benodigde grond. Het is daarom vaak noodzakelijk dat alle deelnemers de hypotheek op hetzelfde moment laten passeren bij notaris. De aannemer moet in de regel als achtervang optreden: dit betekent dat de aannemer moet verklaren dat de bouw van jouw CPO-woning niet afhankelijk is van het afbouwen van de andere CPO-woningen. Ook heeft de aannemer een afbouwgarantie nodig en zul je voor het passeren een onherroepelijke omgevingsvergunning nodig hebben. Is dit allemaal geregeld? Dan kan de bouw starten!
Wil je graag eens praten met een hypotheekadviseur over CPO? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.